Sociale top

Vanmiddag met onze trainee, tevens projectleider van het lokale deel van de bijeenkomst, naar Den Haag geweest voor afstemming over de Sociale Top van 23 januari a.s.
Die Top is dit keer in Eindhoven en met flink wat collega’s zijn we al enige maanden het programma aan het laden. Dat gebeurt samen met de VNG, 5 ministeries en een communicatiebureau.
Waar de landelijke structuren het plenaire gedeelte van het programma voor hun rekening nemen bouwen wij ruim 50 workshops rond… scherpe dilemma’s en ontwikkelen we laboratoriumsessies waarin dieper het antwoord kan worden gezocht rond een ingewikkeld vraagstuk.
Het doel? Elk Eindhovens initiatief dat worstelt met een dilemma rond de transformatie in het sociaal domein een (al dan niet begin van een) oplossing terug geven. Kijken of er mensen willen opstaan die helpen dat volgende stapje te zetten waardoor het initiatief echt door kan op dat onderwerp. Veel vraagstukken gaan over Haagse wenselijkheid versus lokale werkelijkheid of over scherpe confrontaties van systeem- en leefwereld. Hoe zorg je ervoor dat de beste oplossing kan worden gevonden zonder het systeem helemaal af te breken als daar ook vaak voor weer andere mensen een oplossing kan worden gevonden? Maar wat als dat systeem toch die ene goede oplossing in de weg zit?
En wat te denken van de partij die zegt: “Als jullie mijn vragen tijdens de Sociale Top kunnen beantwoorden, kan ik een business case gaan maken.”
Praktisch? Ja! Geen dilemma, geen workshop! We gaan niet zenden en vertellen hoe goed we zijn. We gaan worstelen, worstelen, worstelen. We durven te laten zien dat we worstelen. We zijn niet bang onze ingewikkeld- en kwetsbaarheden te laten zien. Als we vervolgens samen maar zoeken naar de volgende juiste stap. Zo ontwikkelen we het nieuwe sociaal domein in Nederland.

Helaas kun je je niet aanmelden voor de Sociale Top. Je kunt alleen gevraagd worden omdat je koploper of dwarsdenker bent. Dan nodig minister Plasterk je persoonlijk uit. En geloof me, vorig jaar mocht ik bij de eerste Sociale Top in Zwolle zijn. Dat was een prachtige dag vol messcherpe dilemma’s, mensen die scherp op zoek gingen naar de oplossingen of dat volgende stapje en uitdagende gesprekken op het scherpst van de transformatie. Dat doen we in Eindhoven dus gewoon weer zo. Omdat het ook hier kan!