Discussie over weblogs en persoonlijke websites

Als u dit bericht leest bent u bekend met het fenomeen website of bedrijven blog. In Nederland zijn er inmiddels heel veel en een aantal van hen zijn zeer actief. Nienke Mulder is studente aan de TU Twente en doet onderzoek naar het fenomeen. Zij wil weten wat doelen en strategieën zijn en is geïnteresseerd in het effect. Bereik je er burgers mee en wat gebeurt er met de inbreng van anderen op dat wat een gemeenteraadslid op een website schrijft. Vanavond waren vijf van die digitale raadsleden bijeen in het stadhuis van Eindhoven. Nienke Mulder sprak met hen in de aanloop naar haar afstuderen. Op de foto hiernaast zie je van links naar rechts René Kerkwijk van GroenLinks- Eindhoven, Guus Krähe van de PvdA- Zaltbommel, Ricardo Kamperveen van D66- Eindhoven, Theo Cornelissen van de SP- Rotterdam en Eric van den Dungen(rechts op de rug gezien) van de VVD- Waalwijk. Zij spraken uitvoerig over de dagboekfunctie, het persoonlijke van een weblog, de risico’s, het aantal reacties en bezoekers, eventuele beperkingen die gemeentes of partijen op kunnen leggen, de communicatieve effecten en nog veel meer.

De griffier van de gemeente Eindhoven deed vanavond de verslaglegging. Het werd een boeiend gesprek waar ervaringen en tips werden uitgewisseld. Hoe ver kun je gaan met een weblog? Hoe persoonlijk wil of kun je het maken? Welke risico’s kleven er aan het anarchistische dat het internet toch nog steeds kenmerkt? Bereik je niet alleen maar vrienden en familie? Doe je het voor je partijleden of wil je veel meer mensen bereiken? Lukt dat ook? Hoe ga je om met reacties die je krijgt? Wat wordt je daar wijzer van? Is dit niet het gevolg van het steeds belangrijker worden van de persoon in de politiek?

Allemaal wisselende ideeën kwamen naar voren waarbij iedereen wel onderschreef dat er meerwaarde zit in een persoonlijke politieke weblog. Alle deelnemers leken overtuigd van het nut en de extra mogelijkheden die een website en weblog biedt. Het verslag is binnenkort te lezen op deze website en als het onderzoek van Nienke Mulder resultaat oplevert kun je dat ook hier lezen. Een nuttige avond!